5 Đề thi học kì 1 Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2021-2022 - Trường THCS Phan Đình Phùng (Có đáp án)

Choose the word or phrase that best complete each sentence.

1. Hung is ………….. student in my class.

A. good

B. better

C. the best

D. a best

2. Ho Chi Minh City is larger and ……….. beautiful than Hanoi.

A. more

B. as

C. most

D. the most

3. She has bought this dress ………………Saturday.

A. for

B. since

C. next

D. last

4. Minh ……………. in this town since 1987.

A. is living

B. has lived

C. lives

D. lived

5. The Sun ….in the East.

A. rise

B. rose

C. rises

D. rising

docx 27 trang Ánh Mai 20/06/2023 540
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "5 Đề thi học kì 1 Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2021-2022 - Trường THCS Phan Đình Phùng (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy hãy click vào nút Download ở trên.

File đính kèm:

  • docx5_de_thi_hoc_ki_1_tieng_anh_lop_8_nam_hoc_2021_2022_truong_t.docx

Nội dung text: 5 Đề thi học kì 1 Tiếng Anh Lớp 8 - Năm học 2021-2022 - Trường THCS Phan Đình Phùng (Có đáp án)

  1. BỘ 5 ĐỀ THI HK1 MÔN TIẾNG ANH 8 NĂM 2021-2022 CÓ ĐÁP ÁN TRƯỜNG THCS PHAN ĐÌNH PHÙNG 1. Đề số 1 I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the others. 1. A. brother B. love C. money D. lose 2. A. chicken B. watch C. Christmas D. change 3. A. busy B. much C. but D. under 4. A. inches B. checks C.roofs D. aches 5. A. laughed B. missed C. called D. watched II. Choose the word or phrase that best complete each sentence. 1. Hung is student in my class. A. good B. better C. the best D. a best 2. Ho Chi Minh City is larger and beautiful than Hanoi. A. more B. as C. most D. the most 3. She has bought this dress Saturday. A. for B. since C. next D. last
  2. 4. Minh . in this town since 1987. A. is living B. has lived C. lives D. lived 5. The Sun .in the East. A. rise B. rose C. rises D. rising 6. That boy has short .hair. A. curly B. oval C. tall D. reserved 7. Alexander Graham Bell the telephone in 1876. A. invent B. invented C. invents D. is inventing 8. You must cover sockets so that children do not try to put anything into them. A. electrical B. dangerous C. safe D. suitable 9. . Was Alexander Graham Bell born? He was born in 1847. A. When
  3. B. Where C. Why D. Who 10. A: Can I speak to Lan please? This is Hung. A. Hello, Lan B. Hello, Hung C. How are you? D. How about tomorrow? 11. Revision is when we learn new words. A. necessary B. necessarily C. more necessary D. unnecessary 12. Could you do me a favor? A. Why? B. I’m sorry. I’m really busy. C. What can I do for you? D. Both B and C are correct 13. Hey! Lan. How about to the cinema this afternoon? - OK. A. to go B. going C. we go D. go 14. you need any help? Yes. That’s very kind of you. A. Do B. May C. Can
  4. D. Could 15. “Why was Ba late?” “ he got up late.” A. However B. So C. Because D. While III. There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find the mistake (A, B, C, or D) 1. Vietnam is (A) an (B) multicultural country (C) with 54 (D) ethnic groups. 2. We speak (A) English fluent (B) now (C) than last year (D). 3. We broke with (A) tradition by (B) make (c) sponge cakes for the Mid-Autumn Festival instead of (D) moon cakes. 4. You has to (A) take off (B) your hats when (C) you go (D) to the pagoda. 5. I don't like (A) this performance (B) although (C) it's too boring (D). IV. Complete each sentence so that it has the same meaning as the first one. 1. Cats cannot swim as well as dogs. Dogs can . 2. Minh really loves to hang out with friends. Minh really enjoys . 3. Playing beach games is very interesting. It is . 4. He uses all his free time to look after his garden. He spends . 5. Would you please change this T-shirt for me? Do you mind ĐÁP ÁN I. 1. D; 2. C; 3. A; 4. A; 5. C;
  5. II. 1. C; 2. A; 3. B; 4. B; 5. C; 6. A; 7. B; 8. C; 9. A; 10. B; 11. A ;12. D; 13. B; 14. A; 15. C; III. 1. B; 2. B; 3. C; 4. A; 5. C; IV. 1. Dogs can swim better than cats. 2. Minh really enjoys hanging out with friends 3. It is interesting to play beach games. 4. He spends his free time looking after his garden. 5. Do you mind changing this T-shirt for me? 2. Đề số 2 A: LISTENING: (2pts) Question 1: Read the text and then decide which sentence is true (T) or false (F (1pt)) 1. Cindy had to work very hard all day. 2. Cindy was very sad because she had to be at home. 3. Cindy's sister changed her rags into beautiful clothes. 4. Cindy and the Prince were married and lived happily ever after. Question 2: Listen again and answer the questions. (1pt) 1. Why was Cindy very sad? 2. Who changed Cindy's rags into beautiful clothes? 3. What did she leave on the dance floor? 4. Did the Prince want to see her again? B. LANGUAGE FOCUS: (3,0 pts)
  6. Question 1: Choose the words which has underlined parts pronounced differently (0,5pt) 1. A. wet market B. prefer C. plentiful D. get 2. A. danger B. angry C. language D. passage Question 2: Choose the best answer A, B, C or D (2,5pt) 1. He is strong enough this box. A. lift B. lifts C. to lift D. lifting 2. I like Chinese very much. A. study B. studies C. studies D. studying 3. He used to the guitar when he was a student. A. play B. to play C. plays D. playing 4. My brother speaks English very A. easy B. bad C. fluently D. fluent 5. Hoa's pen is different mine. A. from B. to
  7. C. as D. with 6. Alexander Graham Bell was born March 3rd, 1847. A. in B. on C. at D. from 7. Jim hasn't gone to the beach three years. A. for B. since C. at D. during 8. The boy had to cook dinner because his mother came home late. A. yourself B. himself C. herself D. themseves 9. May I help you? - A. No, I don't need C. Thank you, I don't need B. Yes. That's very kind of you D. Yes, I'm fine 10. You must all chemicals and drugs in locked cupboard. A. to put B. put C. puting D. putting
  8. PART III: READING (2pts) Question 1: Read the passage and choose the most suitable answer A, B, C or D. (1pt) Nam is in grade 8A. He (1) his report card for the last school year. He got good grade (2) Literature and Math, but his English was poor. His English teacher said, "Nam, you must work harder on your English". He'll try his best to study well next year. He loves (3) , and he likes sports, too. He enjoys (4) soccer a lot. This summer vacation, he is enrolling for the summer activities in his home town. They'll plant trees, clean the streets and participate in the city's sport programs. 1. A. received B. have received C. has received D. receive 2. A. in B. during C. for D. since 3. A. study B. studies C. studied D. studying 4. A. play B. plays C. will play D. playing Question 2: Read the passage again and write T or F (1pt) Statements T/F 1. Nam is in grade 8A. 1. . 2. His English was excellent. 2. . 3. He ought to work harder on his English 3. . 4. This summer vacation he is going to clean his school. 4. . D. WRITING: (3pts) Question 1: Rewrite the following sentences, begin with the words given (2.0pts) 1. "Don't talk in class, students", the teacher asked. -> The teacher asked 2. "Please help me repair my house." -> She asked me 3. The doctor said to Nga, "You should stay in bed." -> The doctor said 4. " Look after yourselves, children"
  9. 9. B. Yes. That's very kind of you 10. B. put PART III: READING (2pts) Question 1: Read the passage and choose the most suitable answer A, B, C or D. (1pt) 1. A. has received 2. C. for 3. D. studying 4. D.playing Question 2: Read the passage and choose T or F (1pt) 1 T 2 F 3 T 4 F D. WRITING: (3pts) Question 1: Rewrite the following sentences, begin with the words given (2.0pts) 1. The teacher asked the/ his students not to talk in class. 2. She asked me to (help her) repair her house. 3. Mai said (that) Nam should work harder. 4. Mrs Lan told her children to look after themselves Question 2: Rearrange the words to make meaningful sentences (1pt) 1. I have known my English teacher since September 2. This is the most interesting book I have ever read. 3. The boy always spends much time playing games. 4. When Jane was younger, she used to singing a jazz band. 3. Đề số 3 I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences: 1. You should ___ information about a custom or tradition. A. Finds B. found C. finding
  10. D. find 2. A tradition is something we do that is special and ___ down through the generations. A. to passed B. is passed C. passing D. is passing 3. In the UK, there are lots of customs for table manners. For example, we ___ use a knife and fork at dinner. A. have to B. are having C. has to D. having to 4. In Viet Nam, you___ use only the first name to address people older than you. A. should B. must C. shouldn’t D. have to 5. At the Mid-Autumn Festival, kids can sing, dance, and enjoy moon-cakes ; ___, every child likes it very much. A. However B. Moreover C. Because D. Therefore 6. ___ spring comes, many Vietnamese villages prepare for a new festival season. A. While B. When C. Nevertheless D. However
  11. 7.People burn incense to show respect to their ___ during Tet. A. relatives B. ancestors C. friends D. neighbors 8.The Le Mat Festival ___ the founding of the village. A. worships B. commemorates C. performs D.preserves 9.Which ethnic group has the largest population in Viet Nam? –“___” A. Kinh B. Muong C. Tay D. Hmong 10.The Lao is one of many Thai- speaking peoples. A. the B. a C. an D. A and C II. Give the correct form of the following verbs: 1. Lang Lieu couldn’t buy any special food because he ( be)___ very poor. 2. When I came, his family (have) ___ dinner around a big dining table. 3. Children should(take)___ things from adults with both hands. 4. She fancies (read)___ books to the young children. 5.we (not finish)___ our homework yet. III. Read and complete the passage with words in the box.
  12. breakfast – study – at – learning – English Tom is going to spend a year in China soon, he’ll (1) Chinese language and History at the university, he’ll live in the university, he’ll share the room with a Chinese student. Days start very early so he’ll have to get up at about six o’clock, he’ll have (2) at about six thirty. His classes will be in both (3) and Chinese, and they’ll begin at seven thirty. Lunch is (4) twelve and then there’s a rest until three. He’ll continue (5) until six. After that he’ll come back his room in the university. He thinks it’ll be difficult for him but he likes the course. IV. Choose the correct word A, B, C or D for each gap to complete the following passage : Tim goes to junior high school in California. He is Hoa’s pen pal. His mother works (1) home. She takes (2) of the family. Three mornings a week, she works part-time at a local supermarket. She and other women also cook lunch for homeless people once a week. His father works five days a week for about 40 hours. He has fewer (3) than his mother. His father has a (4) summer vacation. His family always (5) to Florida on vacation. 1. A. in B. at C. on D. from 2. A. care B. part C. time D. place 3. A. day of B. days of C. day off D. days off 4. A. three- week B. three-weeks C. three weeks D. three week 5. A. go B. goes C. going D. is going V. Read the passage and answer these questions below. Yesterday when I was riding along a busy street, I saw an accident. A woman was knocked down when she crossed the street at a zebra crossing. Many people stopped to offer their help. A policeman arrived and asked a young man to telephone for an ambulance. While waiting for the ambulance, the policeman and some people tried to stop the bleeding. They used a handkerchief to cover the wound, then put pressure on it and held it tight. They tried to talk to her in order to keep her awake. After about ten minutes, the ambulance arrived and the woman was taken to the hospital. A. Answer the following questions: 1. When did the accident happen? 2. What did they do to stop the bleeding? 3. What did they try to talk to her for?
  13. B. Choose the best answer to complete the sentences: 1. telephoned for an ambulance. A. a policeman B. a student C. a young man D. a doctor 2. They tried to talk to her in order to A. stop the bleeding B. keep her awake. C. keep her conscious D. B &C are correct VI. Complete the second sentence so that it means the same as the sentence before : 1. we haven’t eaten this food since June. The last time we 2. He doesn’t like getting up early on cold days. He hates 3. People are cutting rice now. Rice 4. He enjoys watching football matches He is interested 5. It is not necessary to set off early today . You don’t VII. Make sentences using the words and phrases given : 1. would/you/ like / drink /cup /tea? 2. The students/ play /football/ ground /moment.
  14. 3. This tree / plant / my farther / 2 years ago/./ 4. They/ already/ see/ that film/./ 5. He/ used / go/ picnic/ weekends/ last year/./ VIII. Rearrange the sentences using the following words : 1.with/They/their/out/friends/eat/love/to. . 2.often/to/does/come/How/boat/ the/the/ island? . 3 The US//ethnic groups/over/a/is/with/multi-cultural/80 4.was/when/a fairy/The/appeared/crying/girl. 5.person/afraid/not/is/anything/Brave/of. ĐÁP ÁN I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. 1. D 2. B 3. A 4. C 5. B 6. B 7. B 8. B 9. A 10. A II. Put the correct form of the verbs. 1. was; 2. was having; 3. take; 4. reading; 5. hasn’t finished;
  15. III. Read the following passage and put a word in the box in each of the numbered blanks: 1 - study 2 - breakfast 3 - English 4 - at 5 - learning IV. Choose the correct word A, B, C or D for each gap to complete the following passage. 1. B; 2. A; 3.D; 4.A; 5. B; V. A. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences: 1. C; 2. D B. Answer the following questions 1. It happened yesterday. 2.They used a handkerchief to cover the wound, then put pressure on it and held it tight. 3.They tried to talk to her in order to keep her awake VI. Complete the second sentence so that it means the same as the sentence before : 1.The last time we ate this kind of food was in June. 2.He hates getting up early on cold days 3.Rice is being cut now 4.He is interested in watching foot ball matches 5.You don’t have to set off early today VII.Make up sentences, using the words and phrases given. 1.Would you like a cup of tea ? 2.The students are playing football in the ground at the moment. 3.This tree was planted by my father 2 years ago. 4.They’ve already seen that film. 5.He used to go on a picnic at weekends last year.
  16. VIII. Rearrange the sentences using the following words : 1.They love to eat out with their friends. 2.How often does the boat come to the island? 3.The US is a multi-cultural country with over 80 ethnic groups. 4. The girl was crying when a fairy appeared. 5.Brave person is not afraid of any thing. 4. Đề số 4 I. Complete each of the following sentences by circling the best option A, B, C or D. (6,0 pts) 1. I ___ a letter from my old friend last week. A. sent B. gave C. received D. took 2. When were you born? – I was born ___ November 1997. A. in B. on C. at D. during 3. Don’t come in. Pleased wait ___ for your turn. A. inside B. downstairs C. outside D. upstairs 4. Our friends ___ meet us at the airport tonight. A. are B. are going to C. go to
  17. D. will be to 5. The children ___ are going to plant trees and flowers in the school garden and water them every afternoon after school. A. themselves B. ourselves C. herself D. themself 6. I know you worked really ___ this semester. A. hardly B. good C. bad D. hard 7. The sun ___ in the east. A. rise B. set C. sets D. rises 8. Martina has been a professional tennis player ___ 1994. A. since B. for C. on D. in 9. ___ have you known Jane? – For three years. A. What B. How many C. How long D. How far
  18. 10. The water wasn’t ___ in. A. clear enough to swim B. enough clear to swim C. clear enough for swimming D. enough clear for swimming 11. I really love ___ shoes. It’s relaxing! A. clean B. cleans C. to clean D. cleaning 12. We got ___ in the woods. A. lot B. lost C. loss D. lose 13. His parents are always proud ___ him because he always studies well. A. about B. on C. of D. with 14. Last week, her ___ was out of order and Mrs. Quyen had to wash her family’s clothes with her hands. A. shower B. washing machine C. kitchen sink D. iron 15. Mr. Brown is 50 years old; Mrs. Brown is 50 years old.
  19. Mr. Brown is ___ Mrs. Brown. A. same age B. same age as C. the same age as D. different from 16. My grandfather used ___ us to the zoo when he was alive. A. take B. took C. taking D. to take 17. You ___ to eat more, you are far too thin. A. ought B. should C. must D. can 18. Nam’s father ___ him how to ride a bike six years ago. A. teach B. teaches C. has taught D. taught * Xác định từ hoặc cụm từ có phần gạch dưới cần phải sửa để trở thành câu chính xác: 19. The armchair (A) is (B) in the living-room among (C) the television and (D) the sofa. 20. Hoa wants (A) going (B) to West Lake Water Park (C) this Sunday (D). * Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác với những từ còn lại: 21. A. injure B. kill C. sink D. knife 22. A. watched B. phoned C. looked D. missed * Chọn từ có trọng âm khác với những từ còn lại :
  20. 23. A. character B. semester C. orphanage D. festival 24. A. generous B. sociable C. volunteer D. plentiful II. Read the passage carefully, then do the tasks below. (2pts) I have a little notebook. I always have it with me. I try to fill one page a day. Sometimes I put words in groups, like fruit – all kinds of fruit. You know? Or colors, or clothes, or things and the shop where you buy them. I have some grammar pages, where I write regular verbs, or irregular verbs, or a page of prepositions. I think prepositions are difficult, you know – on Sunday, in the morning, listen to a concert – but you say phone someone. In my language we say “phone to someone”. 1. Check the boxes True (T) or False (F): a) The writer always has a little notebook with her. b) She sometimes puts words in topics. c) She puts groups of colors, or clothes, or fruit, or groups of things and the shop where she buys them together. d) She also has a page of prepositions because she thinks they are easy. 2. Answer the questions: a) How many pages does she try to fill a day? ’ ___. b) What does she write on grammar pages? ’ ___. c) How do you study vocabulary? ’ ___. d) What do you think is the most difficult in studying English? ’ ___. III. Complete the following sentences using the words given.(1pt) 1. His brother / not / tall / play basketball. 2. We / work / for this company / 20 years. 3. The red dictionary / expensive / as / the blue dictionary.
  21. 4. Could / you / me / favor? IV. Rewrite the second sentence in such a way it has the same meaning as the first one. (1pt) 1. “Can you lend me the Math book, Tom?” said Peter. Peter told Tom ___. 2. “You should learn the phonetic symbols to improve your English pronunciation.” Ba said to Khanh. Ba said ___. ĐÁP ÁN I. Complete each of the following sentences by circling the best option A, B, C or D. (6pts) 1. C 5. A 9. C 13. C 17. A 21. D 2. B 6. D 10. A 14. B 18. D 22. B 3. C 7. D 11. D 15. C 19. C 23. B 4. B 8. A 12. B 16. D 20. B 24. C II. Read the passage carefully, then do the tasks below. (2pts) 1. Check the boxes True (T) or False (F): a) T b) F c) T d) F 2. Answer the questions: a) She tries to fill one page a day. b) She writes regular verbs, or irregular verbs on grammar pages. III. Complete the following sentences using the words given.(1pt) 1. His brother is not tall enough to play basketball. 2. He have worked for this company for 20 years. 3. The red dictionary is as expensive as the blue dictionary. 4. Could you do me a favor?
  22. IV. Rewrite the second sentence in such a way it has the same meaning as the first one. (1pt) 1. Peter told Tom to lend him the Math book. 2. Ba said Khanh should learn the phonetic symbols to improve his English pronunciation. 5. Đề số 5 I. Find the word which has different sound in the part underlined. (1 pt) 1. A. wanted B. played C. needed D. expected 2. A. community B. computer C. museum D. struggle 3. A. nature B. face C. rural D. pancake 4. A. crafts B. comics C. streets D. stamps II. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences. (2.5pts) 1. I love the people in my village. They are so and hospitable. A. friendly B. friend C. friendliness D. friendship 2. Viet Nam is . multicultural country with 54 ethnic groups. A. any B. an C. some D.a 3. She is famous .her intelligence. She designs many special styles for Ao dai. A. in B. for C. with D. into 4. I used to when I was a child.
  23. A. cry B. to cry C. crying D. cries 5. you study harder, you won’t be able to pass the examination. A. Unless B. Because C. If D. without 6. she her homework tonight? A. Does-do B. Is- doing C. Is- going to do D. A&C 7.They have stayed in an apartment 10 years. A. since B. in C. at D. for 8. Nam, would you mind if I the air conditioner on? A. turn B. turning C. turned D. am turning 9. You mustn’t your mobile phone on the plane. A. using B. use
  24. C. to use D. used 10. Lang Lieu couldn’t buy any special food he was very poor. A. although B. when C. while D. because III. Put the verbs in brackets into the correct form. (2pts) 1.Your elder brother (stay) at home last night? 2. Where you ( go) tomorrow? 3. He (build) his house since 2009. 4. The children are interested in (read) folk tales, aren’t they? IV. Read the fairy tale Cinderella and write T (True) or F (False). (1pt) Once upon a time there was a young girl called Cinderella. Cinderella was living happily with her family when her mother died. Her father married an evil widow with two daughters. Cinderella's stepmother and two stepsisters mistreated her. She had to wear old clothes and work hard while the sisters wore fancy clothes and had fun. A good witch helped Cinderella. She turned Cinderella's old dress into a beautiful gown. Cinderella went to a party and a handsome prince politely invited her to dance with him. He fell in love with her and wanted to find out who she was. Cinderella left the party in a hurry and didn't tell the prince her name. but she left a glass slipper, and the prince used that to find her. They got married and lived happily ever after. 1.___ Cinderella was living happily with her family when her mother died. 2.___ Her father married a kind woman. 3.___ Her stepmother and two stepsisters were very kind to her. 4.___ The prince got married to the girl who fitted the left glass slipper. V. Read the following passage and answer the questions. (1pt) There are many celebrations throughout the year in Vietnam, but Tet or the Lunar New Year is the most important celebration for Vietnamese people. Tet usually occurs in late January or early February. A few days before Tet is the time for people to clean and decorate their homes. During Tet, people, old and
  25. young, enjoy special food cooked on the occasion of Tet. It is also the time for family members to be together. 1. What is another name of Tet? 2. When does Tet occur? 3. What do people do before Tet? 4. Is Tet the time for family reunions? VI. Rearrange the given words to complete the sentences. (1,5pt) 1. festival/ in / Viet Nam / Tet / is / the / most / important / 2. because / they / can / Children / like/ Tet / receive / lucky / money / 3. my son/taller/is/getting. VII. Rewrite the following sentences so that its meaning is the same as the first one. (1pt) 1. This mobile phone is too expensive for my father to buy. =>This mobile phone . 2. Her sister is more beautiful than her. => She isn’t ĐÁP ÁN A. PHONETICS I. Find the word which has different sound in the part underlined. (1pt) 1.B; 2. D; 3. C; 4. B; B. LEXICAL GRAMMAR
  26. II. Choose the best answer (A, B, C or D) to complete these sentences. (2,5pts) 1.A; 2.D; 3.B; 4. A; 5. A; 6. D; 7.D; 8. C; 9.B; 10. D; III. Put the verbs in brackets into the correct form. (2pts) 1. Did- stay 2. are – going/ will- go 3. has built 4. reading C. READING IV. Read the passage carefully and then do the tasks below (2pts). Decide statements are true (T) or false (F) ( 1p) 1. T; 2. F; 3. F; 4. T; 2. Answer the questions (1p) 1. It is the Lunar New Year/ Lunar New Year is. 2. Tet /It usually occurs in late January or early February 3. People/They clean and decorate their homes/houses. 4. Yes, it is. D. WRITING. V. Rearrange the words to make a meaningful sentence.(1,5pts) 1. Tet is the most important festival in Viet Nam. 2. Children like Tet because they can receive lucky money. 3. My son is getting taller VI. Rewrite the sentence so that it has the same meaning as the first one. (1p) 1. The mobile phone isn’t cheap enough for my father to buy. 2. She isn’t as/so beautiful as her sister.